Culinair Zeeland

Zeeland kent tal van echte Zeeuwse streekproducten. Een deel hiervan is – hoe kan het ook anders? – afkomstig uit de zee. Denk aan de Oosterscheldekreeft en zilte Zeeuwse groente als lamsoor en zeekraal. In Zeeland wordt ook bier gebrouwen en de bakkerijen produceren volop zoete streekgerechten. Bovendien worden veel traditionele lekkernijen voortdurend vernieuwd en in nieuwe jasjes gestoken. De Zeeuwse bolus is tegenwoordig ook als roombolus te verkrijgen en babbelaars proef je terug in likeur of ijs. Ook bijzondere ambachtelijke kaas van kaasboerderijen uit Zeeland mag niet ontbreken op het lijstje met lekkernijen, net als het inmiddels bekende Zeeuwse spek wat je vaak op een lunchkaart ziet staan.

Behalve de vele winkels waar streekproducten te koop zijn, zijn er door de hele provincie natuurlijk ook veel eetgelegenheden waar je kunt genieten van de beste streekproducten. Ook restaurants met Michelinsterren zijn natuurlijk in Zeeland te vinden!

Wij geven je graag enkele tips om in Zeeland heerlijk culinair te genieten!

CuliFair

Sinds 2014 organiseert de gemeente Goes de CuliFair op de grote markt. De fair vindt één keer per jaar plaats, vrijwel altijd begin juli. In 2017 wordt de CuliFair op 5 en 6 juli georganiseerd. De grote markt veranderd in één groot loungerestaurants waar de beste koks de heerlijkste gerechten klaarmaken met behulp van fairtrade, biologische en/of streekproducten.

Manoir Restaurant Inter Scaldes

Inter Scaldes in Kruiningen is bekoond met maarliefst twee Michelinsterren. Inter Scaldis is gelegen in de weidse polders, op het smalste gedeelte van Zuid-Beveland. Rondom het prachtige huis waarin het restaurant is gelegen is een schitterende Engelse tuin aangelegd. De gerechten zijn vanzelfsprekend van uitstekende kwaliteit en bieden dan ook een waar gastronomisch genot.

Pure C

Gelegen aan het mooie strand van het Zeeuws-Vlaamse Cadzand is Restaurant Pure C, bekroond met één Michelinster. Verse specialiteiten als vis en zeevruchten ontbreken hier natuurlijk niet! Pure C serveert 6- of 8-gangenmenu’s. Op woensdag, donderdag en vrijdagmiddag is het ook mogelijk om van de lunch te genieten. Bovendien kunnen zowel het diner als de lunch compleet gemaakt worden met een wijnarrangement.

De Culikaravaan

Een karavaan van mobiele keukens gevuld met de heerlijkste ingrediënten. Tel hierbij een verscheidenheid aan artiesten, muziek en amusement op en je hebt De Culikaravaan! Dit festival vindt één keer per jaar plaats in Middelburg. Foodtrucks en hun eigenaren verzorgen heerlijke hapjes en drankjes. Een aanrader om ontspannen te komen genieten in de buitenlucht!