Goes

Goes is centraal gelegen in Zeeland in de regio Zuid-Beveland. De stad is populair voor dagjesmensen en zeker in de zomer vinden vele toeristen de weg naar het gezellige centrum. Vanaf verre zijn de twee hoge bouwwerken van de stad al zichtbaar: de televisietoren en watertoren die uit 1912 afkomstig is.

Het centrum van Goes is te verkennen vanaf de Grote Markt, waar op dinsdag en zaterdag de markt plaatsvindt. Op de markt is ook het 15e eeuwse Stadhuis te vinden, wat in Gotische stijl is gebouwd. Vanaf het carillon worden vaak diverse melodieën gespeeld. Op steenworp afstand van de markt zijn diverse kerken te vinden, waaronder de Grote of Maria Magdalendakerk . Diverse monumentale panden, met oude poortjes en verborgen pleintjes liggen in de kleine straatjes rondom de markt. De grote straten zijn echte winkelstraten waar lokale ondernemers en grote ketens elkaar afwisselen. Elke donderdagavond is het koopavond en er is zo’n acht keer per jaar koopzondag.

Vanaf de markt is het slechts een paar honderd meter wandelen naar de stadshaven. Dankzij het kanaal en de sluizen staat Goes in verbinding met de Oosterschelde. Zeker gedurende de zomermaanden vinden vele plezierjachten dan ook hun weg naar de stads- of jachthaven van Goes.

De uit vroeger afkomstige veste die rondom het centrum loopt is deels onderbroken. Een gedeelte is echter bewaard gebleven, waar onder meer een park loopt. Ook is hier de oude Stenen Brug te vinden.

Vanaf het station in Goes rijden moderne intercity’s, maar ook rijdt er nog steeds een toeristische Stoomtrein Goes en Borsele (SGB). Het eindpunt van de trein is Hoedekenskerke. De stroomtreinlijn beschikt over diverse oude rijtuigen, locomotieven en oude onderdelen van stations.

Een klein stukje uit het centrum vandaan is het recreatiepark De Hollandsche Hoeve gevestigd. Hier vinden zich onder meer een grote speeltuin, een kinderboerderij, een binnenspeeltuin en midgetgolf. Bovendien is aan de rand van het park het Omnium gevestigd, met daarin o.a. een tropisch bos en een zwemparadijs. Bovendien is naast het Omnium de camping van Goes gevestigd!

Behalve een camping zijn er diverse hotels en B&B’s in Goes. Lekker eten en drinken kan onder meer op de Grote Markt en aan de stadshaven. Vergeet ook niet de smalle steegjes en oude pleintjes, want ook daar zitten gezellige restaurantjes!

Leuk detail: het liedje ‘My Town’ van de Zeeuwse band Racoon gaat over Goes. Delen van de videoclip zijn dan ook in Goes opgenomen!